Kruche piernikowe ciasteczka
Składniki
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 750 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 250 g masła
- 8 g proszku do pieczenia
- 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g kakao
- 25 g przyprawy do piernika
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy w garnuszku do połączenia wszystkich składników.. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas.
Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta masę z jajkami.
Krok 2
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni.
Krok 3
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem.
Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach.