Krispy Kreme Donuts w barwach CMYK
Składniki
Donuty
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 300 ml tłustego mleka
- 2 szt jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 L olej do smażenia
Kolorowy lukier
- 500 g cukru pudru
- 100-120 g gorącego mleka
- 1 szczpyta barwnika spożywczego
- 1 garść kolorowych posypek
Przygotowanie:
Krok 1
W letnim mleku rozpuść saszetkę drożdży. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Wlej mleko, rozpuszczone i przestudzone masło i wbij jajka. Wymieszaj najpierw całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto. Możesz się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto winno być zwarte i elastyczne, dość miękkie, ale jednocześnie się nie lepić. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ja dosypałem 2 czubate łyżki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
Po tym czasie rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanek i kieliszków wytnij krążki z dziurką. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz czynność. Gotowe krążki układaj na stolnicy wysypanej delikatnie mąką lub na papierze do pieczenia (wtedy mąka jest niepotrzebna). Donuty przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
Pod koniec wyrastania ciasta w rondlu rozgrzej olej do 190°C. Pączki smaż partiami (po 3-4 sztuki, aby zbytnio nie obniżyć temperatury oleju) po 45 sekund z każdej strony. Następnie łyżką cedzakową lub widelcem wyjmuj i odstawiaj na papierowy ręcznik do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4
Pączki najlepiej smakują na ciepło, dlatego dobrze jest zawczasu przygotować lukier. W tym celu wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem, aż dokładnie się połączą. Lukier podziel na kilka salaterek i do każdej dodaj barwnik. Ciepłe jeszcze pączki ozdabiaj lukrem wg upodobań. Możesz je dodatkowo posypać kolorowymi cukierkami. Oczywiście pomysł z barwieniem nie jest konieczny, bo pączki równie dobrze smakują z tradycyjnym białym lukrem.