Piernikowe biscotti
Składniki
- 1.5 łyżki siemienia lnianego
- 7 łyżek wody
- 0.5 szklanki mąki gryczanej
- 0.5 szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- 0.33 szklanki żurawiny
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 0.25 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki melasy z karobu
- cynamon
Przygotowanie:
Krok 1
Mielone siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, posiekane orzechy i suszone owoce. Wymieszać w jednej misce. Melasę dodać do lnu i wlać wszystko do suchych składników. Całość zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’ około 30 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 C i piec z termo obiegiem - około 10-15 minut.