Kruche babeczki z truskawkami i kremem mascarpone
Składniki
ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki 36%
- 3-4 łyżek cukru pudru
- truskawki
- wiórki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche spody. Truskawki pokroić w ćwiartki i wbijać w krem. Całość udekorować wiórkami czekoladowymi.