Ciasteczka z żurawiną i amaretto na święta

Dodany przez: Jagoda Jurek (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1996
Porcje: 30
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 230 masła
  • 150 żurawiny suszonej
  • 1 g soli
  • 2 łyżki amaretto
  • 0.5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0.25 szklanki orzechów laskowych lub włoskich

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem na puszek - dodać jajko, amaretto, otartą skórkę z cytryny i żurawinę, orzechy posiekane oraz mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.

Krok 2

Zimne ciasto rozwałkować podsypując mąką - wykrawać małe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10 minut do zrumienienia - wyciągać z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×