Ciasteczka z żurawiną i amaretto na święta
Składniki
- 230 masła
- 150 żurawiny suszonej
- 1 g soli
- 2 łyżki amaretto
- 0.5 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0.25 szklanki orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem na puszek - dodać jajko, amaretto, otartą skórkę z cytryny i żurawinę, orzechy posiekane oraz mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.
Krok 2
Zimne ciasto rozwałkować podsypując mąką - wykrawać małe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10 minut do zrumienienia - wyciągać z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego