Kruche ciasteczka z orzechami
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 2 łyżki masła
- 2 szt żółtka
- kilka łyżek zimnej wody
nadzienie
- kilka łyżek masła orzechowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: wszystkie składniki umieścić w naczyniu lub na stolnicy, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodawać stopniowo po jednej łyżce zimnej wody. Całość owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 20-30 minut. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykrawać ciastka przy pomocy metalowych foremek do kruchych babeczek. Usunąć resztki ciasta. W 1/2 wyciętych kształtów wyciąć pośrodku okrągłe okienko przy pomocy kieliszka. Piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Nadzienie: masło orzechowe podgrzać lekko w mikrofalówce lub w rondelku i smarować nim spody ciastek (część bez okienka).
Krok 3
Wierzch: orzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki. Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Ciastka smarować czekoladą i posypywać rozdrobnionymi orzeszkami. Gotowe "okienka" układać na spodach z masłem orzechowym i lekko docisnąć. Podawać.