Muffinki Jaffa
Składniki
Muffinki
- 1 duże jajko
- 5 łyżek cukru
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.5 szklanki mleka
- 125 ml oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 gorzka czekolada
- kilka kropli esencji waniliowej
Naturalny lukier cytrynowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru (+/- 2 łyżki)
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj formę do muffinów, wyłóż ją dwunastoma papierkami muffinkowymi.
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
W misce wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Czekoladę drobno pokrusz - ja zazwyczaj okładam ją zamkniętą w oryginalnym opakowaniu wałkiem drewnianym lub pałką do ucierania - trzeba tylko uważać żeby nie uszkodzić opakowania, bo wtedy się wysypie.
Krok 2
Utrzyj na puszystą masę jajko z cukrem. Dodaj mleko i olej.
Delikatnie dodawaj mieszankę mączną i powoli mieszaj, aż się połączą wszystkie składniki.
Na końcu dosyp pokruszoną czekoladę i ŁYŻKĄ!!!! krótko mieszaj.
Krok 3
Przełóż łyżką ciasto do foremek tak, aby wypełniły przynajmniej połowę każdego papierka. Im będzie więcej ciasta, tym wyższe i bardziej pękate wyrosną muffinki.
Piecz na środkowej półce ok 20-25 minut.
Krok 4
Lukier:
do miseczki wciśnij sok z cytryny. Dodaj do niego cukier puder i energicznie mieszaj, aż połączą się składniki. Lukier musi być gęsty! Jeśli nie jest gęsty - dodaj kolejną porcję cukru pudru.
Polukruj babeczki, posyp je od razu cukiereczkami lub inną dekoracją, aby zdążyły się przylepić.