Lamingtony – wersja na Walentynki
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
DODATKOWO
- 2 opakowania czerwonej galaretki
- 500 ml wody
- 250 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ustawić na garnku z gotującą się niewielką ilością wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 – 8 minut.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Masę przelać do przygotowanej formy (20cm x 20 cm), wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić. Z biszkoptu wykroić foremką w kształcie serca ciasteczka.
Krok 2
Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Gotowe „serduszkowe” biszkopciki moczyć w galaretce, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosu (aby uzyskać bardziej czerwone ciasteczka, do galaretki dodałam szczyptę czerwonego barwnika w proszku). Gotowe ciastka odstawić na godzinę do lodówki.