Tartaletki z malinami i kremem z mascarpone
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
krem
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremki do tartaletek posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blaszki dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krok 2
Krem: kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Gotowy krem wyłożyć na kruche spody babeczek.