Migdałowe ciasteczka
Składniki
- Ciastka:
- 250 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 białka jaj klasy L
- 1 łyżka mąki pszennej
- Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- ½ łyżki masła
- Dodatkowo:
- 70 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
Ciastka
Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.
Polewa
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/migdalowe-ciasteczka/