Kakaowe babeczki z kremem orzechowym
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 20 g kakao
- 50 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
krem
- 100 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100 g masła orzechowego (najlepiej domowego)
- posiekane orzeszki ziemne (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Mascarpone utrzeć z masłem orzechowym i cukrem pudrem na gładki, jednolity krem. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłem Wilton 1M) i wyciskać na kruche spodu. Babeczki udekorować siekanymi orzechami.