babeczki z burakiem i polewą miętową
Składniki
- 2 szt jajka
- 60 ml mleka
- 200 ml oleju
- 100 g cukru pudru
- 80 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g ugotowanych buraków (1 duży)
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowanego i obranego ze skórki buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Obie mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, odstawić. W misie miksera zmiksować dokładnie olej, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Wyłączyć mikser, dodać suche składniki oraz buraki i wymieszać łyżką do połączenia. Otrzymane ciasto przełożyć do silikonowej foremki do babeczek wielkanocnych i piec w 180ºC przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce aż przestygną, a następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować polewę.
Krok 2
Kremówkę oraz miętowy puder umieścić w rondlu i podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gorąca zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną na cząstki białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Gotową polewą dekorować wystudzone babeczki.