Pierniki bezglutenowe z cukrem trzcinowym
Składniki
- 140 g cukru trzcinowego dark muscovado
- 60 g klarowanego masła
- 2 jajka
- 85 ml miodu
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki z amarantusa
- 100 g mąki kukurydzianej do podsypywania przy wałkowaniu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- 0.33 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0.33 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 0.25 łyżeczki mielonego anyżu
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Krok 1
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać miód, cukier trzcinowy, przyprawy i rozbite widelcem jajka. Wymieszać i podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać mąkę gryczaną i z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto mikserem z hakami. Miskę przykryć folią i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Krok 2
Piekarnik na 170°C.
Krok 3
Blat posypać mąką kukurydzianą. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować i wycinać kształty. Przekładać je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Każdą partię piec 10 minut. Upieczone ostudzić na desce lub na tacy. Kiedy wystygną przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach plastikowych lub metalowych.