Czekoladowe babeczki

Dodany przez: KasiaBidzia (więcej moich przepisów)

Przepis na te przepyszne babeczki znalazłam w starej, amerykańskiej książce kucharskiej. Ponieważ uwielbiam piec wszelkie ciasteczka, ciasta i desery, lubię szukać wszelkich przepisów w anglojęzycznych książkach i kanałach kulinarnych. Nie przypuszczałam jednak, że w niepozornej książce uda mi się znaleźć taki skarb! Odkąd pierwszy raz wypróbowałam te przepyszne babeczki, są moim numerem jeden na każde świąteczne spotkanie z rodziną. Jedyne, co zmodyfikowałam w przepisie jest dekoracja - zamiast ciężkiego, maślanego kremu, dekoruję je bitą śmietaną i własnoręcznymi dekoracjami z czekolady - dzięki temu są cudownie zbalansowaną rozkoszą dla podniebienia. Poza niesamowitym smakiem, ogromną zaletą tych babeczek jest to, że nie mają w sobie ani grama proszku do pieczenia czy sody i są niewiarygodnie czekoladowe. Zachwycą zarówno łasuchów jak i tych, którzy nie przepadają za słodkościami - nawet mój wujek, który nie należy do koneserów słodyczy stwierdził: 'Na takie ciasta to mógłbym się kusić...' :) Jeden z moich znajomych określił te babki jako 'kwintesencja czekolady w czekoladzie'. Odkąd zrobiłam je na I Komunię mojej chrześnicy, moja rodzina i bliscy wręcz proszą abym piekła te smakowite babeczki na każde możliwe święto. Ten przepis to prawdziwy hit i szczerze z serca polecam każdemu, zwłaszcza na tak piękny okres jak święta. Przepyszne, poprawiające nastrój, intensywnie czekoladowe, rozpływające się w ustach babeczki. Dodatek bitej śmietany z odrobiną cukru nadaje im cudownej harmonii smaku i sprawia, że są idealne a już po pierwszym kęsie stają się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Gwarantuję, że każdy kto wypróbuje ten przepis i skosztuje tych pysznych babeczek, zakocha się w ich smaku od pierwszego... posmakowania. Drobna uwaga, a właściwie małe ostrzeżenie: jednorazowe upieczenie tych babeczek grozi nieustannymi prośbami znajomych, rodziny i przyjaciół by piec je na każdą możliwą okazję! Nadmieniam, że posiadam wszelkie prawa autorskie do fotografii zamieszczonych poniżej. Zarówno poniższe babeczki wraz z własnoręcznymi dekoracjami jak i same załączone zdjęcia zostały przeze mnie wykonane samodzielnie, co można łatwo sprawdzić. Serdecznie polecam, są uzależniająco pyszne. :)
Obejrzane: 494
Porcje: 32
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 230 g czekolady
  • 230 g masła
  • 2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki
  • 0.75 szklanki orzechów włoskich

Dekoracje

  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Połam czekoladę (1 tabliczka mlecznej + 1,5 tabliczki gorzkiej) na małe kawałki i rozpuść wraz z masłem (w temperaturze pokojowej) w kąpieli wodnej.

Krok 3

W międzyczasie na suchej patelni podpraż orzechy, następnie je posiekaj.

Krok 4

Jak tylko masło z czekoladą się rozpuszczą, dodaj cukier i wymieszaj, aż masa lekko przestygnie.

Krok 5

Dodaj stopniowo jajka i dobrze wymieszaj.

Krok 6

Do mąki dodaj szczyptę soli oraz posiekane orzechy, wsyp do masy czekoladowej i wymieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.

Krok 7

Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub natrzyj lekko olejem.

Krok 8

Do każdego wgłębienia nakładaj ciasto do 2/3 wysokości papilotek (najłatwiej za pomocą łyżki do lodów bądź dwóch stołowych).

Krok 9

Piecz babeczki od 25-30 minut, aż na wierzchu zrobi się delikatna skorupka a patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.

Krok 10

Po wystygnięciu babeczek wystarczy ubić śmietanę kremówkę (30% lub 36%) z cukrem na sztywno i udekorować babeczki. Następnie wbij w babeczki własnoręcznie wykonane ozdóbki z czekolady.

Krok 11

Czas na przygotowanie fantazyjnych dekoracji z czekolady (wbrew pozorom to bardzo proste): czekoladę gorzką lub mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 12

W międzyczasie przygotowujemy papier do pieczenia bądź spory kawałek folii aluminiowej.

Krok 13

Płynną czekoladę wlewamy do zwykłego woreczka strunowego. Odcinamy malutki róg i możemy \\\"malować\\\" dowolne wzorki i esy-floresy na papierze.

Krok 14

Przygotowane wzory wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.

Krok 15

Kiedy ozdóbki czekoladowe zastygną, wbijamy je lekko w babeczki. Gotowe! :) Zamiast ekstraktu z wanilii można użyć cukru waniliowego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×