Czekoladowe babeczki
Składniki
Ciasto
- 230 g czekolady
- 230 g masła
- 2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- sól
- 1 szklanka mąki
- 0.75 szklanki orzechów włoskich
Dekoracje
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Połam czekoladę (1 tabliczka mlecznej + 1,5 tabliczki gorzkiej) na małe kawałki i rozpuść wraz z masłem (w temperaturze pokojowej) w kąpieli wodnej.
Krok 3
W międzyczasie na suchej patelni podpraż orzechy, następnie je posiekaj.
Krok 4
Jak tylko masło z czekoladą się rozpuszczą, dodaj cukier i wymieszaj, aż masa lekko przestygnie.
Krok 5
Dodaj stopniowo jajka i dobrze wymieszaj.
Krok 6
Do mąki dodaj szczyptę soli oraz posiekane orzechy, wsyp do masy czekoladowej i wymieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub natrzyj lekko olejem.
Krok 8
Do każdego wgłębienia nakładaj ciasto do 2/3 wysokości papilotek (najłatwiej za pomocą łyżki do lodów bądź dwóch stołowych).
Krok 9
Piecz babeczki od 25-30 minut, aż na wierzchu zrobi się delikatna skorupka a patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.
Krok 10
Po wystygnięciu babeczek wystarczy ubić śmietanę kremówkę (30% lub 36%) z cukrem na sztywno i udekorować babeczki. Następnie wbij w babeczki własnoręcznie wykonane ozdóbki z czekolady.
Krok 11
Czas na przygotowanie fantazyjnych dekoracji z czekolady (wbrew pozorom to bardzo proste): czekoladę gorzką lub mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 12
W międzyczasie przygotowujemy papier do pieczenia bądź spory kawałek folii aluminiowej.
Krok 13
Płynną czekoladę wlewamy do zwykłego woreczka strunowego. Odcinamy malutki róg i możemy \\\"malować\\\" dowolne wzorki i esy-floresy na papierze.
Krok 14
Przygotowane wzory wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
Krok 15
Kiedy ozdóbki czekoladowe zastygną, wbijamy je lekko w babeczki. Gotowe! :) Zamiast ekstraktu z wanilii można użyć cukru waniliowego.