Reniferki z makiem
Składniki
- 100 g maku
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 soli
- 75 g maki pełnoziarnistej
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szt jajka
- biała czekolda
- posypki cukrowe
Przygotowanie:
Krok 1
Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut.
Krok 2
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez około 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.