Muffinki a’la szarlotka
Składniki
- 220 g duszonych jabłek
- 155 g mąki pszennej
- 60 g mielonych orzechów
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- szczypta soli
- 120 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 g miodu
- jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 małe jabłka, wydrążone i pokrojone na cieniutkie plasterki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Aby przygotować duszone jabłka w garnku mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę wody oraz 1 łyżkę cukru. Jabłka obrać i wydrążyć, następnie pokroić w małą kostkę i od razu wymieszać w garnku z cytryną, wodą i cukrem by nie ściemniały. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać tylko kilka minut aż jabłka zmiękną, ale rozpadnie się tylko ich niewielka część tworząc sos. Przed dodaniem do muffinek należy przestudzić je do temperatury pokojowej.
Krok 2
Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce 4 łyżki mąki i 2 cukru. Dodać zimne masło ( 2 łyżki) pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do zamrażarki.
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajko i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać duszone jabłka. Szybko wymieszać łyżką lub widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Na cieście rozłożyć po 3-4 plasterki jabłek. Posypać kruszonką i piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.