Rogaliki malinowo-marcepanowe
Składniki
- 370 g mąki pszennej
- 3 łyżki maślanki
- 35 g drożdży
- 90 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g masy marcepanowej
- 1 szklanka malin (użyłam mrożonych)
- 2 łyżki mleka zagęszczone do posmarowania
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy.
Krok 2
Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy.
Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.
Krok 3
Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 4
Po tym czasie dzielimy na dwie części.
Każdą rozwałkowujemy na okrąg i radełkiem kroimy na trójkąty.
Na każdym układamy rozwałkowany kawałek marcepanu a na szerszym końcu po 2-3 maliny.
Zwijamy do środka formując rogalik.
Krok 5
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy mlekiem.
Krok 6
Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)