Drożdżowe rogale
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 0.5 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 0.5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstaw na 20-30 minut, poczekaj aż rozczyn zacznie \'pracować\' (widoczne bąbelki na powierzchni).
Krok 2
Mąkę wymieszaj z resztą cukru i solą. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz oddzielone żółtka jaj (białka zostaw na później). Wymieszaj ciasto (najlepiej za pomocą noża) i dodaj połowę masła (50 g). Wyrabiaj ciasto rękoma na wysypanej mąką stolnicy przez ok. 10 minut (aż ciasto będzie elastyczne i miękkie w dotyku). Przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny, do urośnięcia.
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie odgazuj je uderzając w nie pięścią. Przełóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Krok 4
Pokrój ciasto w trójkąty i zwijaj w rogaliki (patrz zdjęcia poniżej). Wierzch rogalików smaruj rozbełtanym białkiem.
Krok 5
Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut, aż rogaliki ładnie się zarumienią.