Muffinki z aronią i bezą
Składniki
ciasto
- 120 g mąki
- 40 ml mleka
- 40 g masła
- 60 g cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- konfitura z aronii
beza
- 2 białka
- 120 g cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować muffinki: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać jajko, a następnie mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich po 1 łyżce ciasta. Następnie po 1 łyżeczce konfitury z aronii i ponownie 1 łyżkę ciasta. Babeczki piec w 180ºC przez 20-25 minut. Lekko wystudzić.
Krok 2
Beza: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gładka, sztywna i lśniąca masa. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać na upieczone babeczki. Muffinki z bezą ponownie wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 10 minut. Na koniec ustawić w piekarniku opcję grill i piec przez 1-2 minuty, pilnując aby beza nie spaliła się. Wystudzić.