Mini mazurki
Składniki
ciasto
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
do dekoracji
- 0.5 puszki masy kajmakowej
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- kolorowe barwniki spożywcze
- bakalie i posypki
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrami i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka,jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Piec 15 minut w temp. 180 stopni. Gdy ciasteczka przestygną,jajeczko,które będzie na spodzie posmarować masą kajmakową i przykryć drugim jajeczkiem. Wierzch każdego mazurka posmarować kolorowym lukrem i ozdobić bakaliami i posypką tworząc wzorek lub kompozycję.
Krok 2
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i każdą mieszamy z innym barwnikiem.