Chocolate chip cookies
Składniki
- 190 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 80 g białego cukru
- jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.33 łyżeczki soli
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1
Masło wyjąć z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, aby się ociepliło. Najlepiej pokroić je w mniejsze kawałki. Czekoladę pokroić na małe kawałki (każdą kostkę podzielić na 4-6 części).
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ustawić grzanie od dołu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 3
Do miski z masłem wsypać cukier biały oraz brązowy (muscovado) i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie do powstałej masy dodać jajko, sól, mąkę, sodę oraz wanilię ( lub ziarenka z jednej laski wanilii) i mieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Do gotowego ciasta wmieszać za pomocą łyżki pokrojoną wcześniej czekoladę.
Krok 4
Łyżką nabierać porcje ciasta, formować kulki i układać je na blasze zachowując odstęp. Na blachę nałożyć dziewięć kulek, lekko spłaszczyć je dłonią i wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka piec 8-12 minut. Są gotowe kiedy brzegi lekko się zarumienią, a środek wciąż jest miękki (stwardnieją stygnąc). Ciasteczka odkładamy do wystudzenia i od razu pieczemy kolejną partię. Ciasteczka można przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku przez kilka dni.