Oponki
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 25 g roztopionego masła
- 0.5 szklanki ciepłego mleka
- 0.25 szklanki cukru
- 4 g drożdży instant
- 1 jajko (roztrzepane)
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Wyrabiać aż masa stanie się elastyczna. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i dostawić do wrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Krok 2
Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypać mąką) i wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki. Dziurki wycinać małym kieliszkiem. Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Wystudzone dekorować lukrem, czekoladą, kolorową posypką, perełkami itp.
Smacznego! :)