Drożdżówki z owocami i kruszonką
Składniki
Ciasto
- 480 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 75 g roztopionego masła
- 68 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- mleko do pomalowania bułeczek
Kruszonka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1.5 łyżki cukru
- 1.5 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- maliny
- suszone wiśnie
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże maliny. Studzimy na kratce.