Welsh cakes
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.75 szklanki drobnego cukru
- 0.25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.75 łyżeczki cynamonu
- 0.75 szklanki rodzynek
- 50 g masła
- 50 g smalcu
- 2 szt małe jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła (do natłuszczenia patelni)
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie suche składniki (poza rodzynkami) wymieszaj w misce.
Krok 2
Masło i smalec dodaj do suchych składników i wymieszaj, rozcierając, palcami, aż składniki się połączą (ale ciasto będzie raczej sypkie). Dodaj rodzynki. Wymieszaj
Krok 3
Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj po jednej łyżce mleka na raz, tylko do momentu, aż ciasto połączy się w miarę zwartą całość. Ciasto nie powinno być klejące.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy bądź blacie na grubość ok 4-5 mm. Wykrawaj ciastka szklanką w kółka bądź inne kształty.
Krok 5
Rozgrzej patelnię i delikatnie natłuść ją masłem. Smaż placuszki na niedużym ogniu (szybko się przypiekają) z każdej strony przez ok. 2-3 minuty.
Krok 6
Podawaj na ciepło z ulubionym dżemem (ja podałam też z kwaśną śmietaną). Pyszne są także na zimno, jako dodatek do kawy.