Nadziane czekoladą ciasteczka owsiane
Składniki
Na ciastka
- 1 jajko
- pół szklanki cukru muscovado
- 20 g masła
- 3 /4 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- garść deserowych groszków czekoladowych (można zamienić na pokrojoną drobno deserową czekoladę)
Na nadzienie
- 8 szt kostek mlecznej czekolady
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzewamy piekarnik na 200*C.
Krok 2
Masło rozpuszczamy i miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Krok 3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, dodać do masy i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest za bardzo gęsta i zbita dodać kilka łyżek mleka.
Krok 4
Na koniec wsypać groszki czekoladowe i ponownie wymieszać.
Krok 5
Ciasto nakładać łyżką, w dość dużych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200*C przez 8-10 minut.
Krok 6
W tym czasie przygotować nadzienie: czekoladę z wodą rozpuścić w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.
Krok 7
Ciasteczka ostudzić i dopiero wtedy nadziewać: smarować spodnią część ciastka roztopioną czekoladą i sklejać, również spodnią częścią, z drugim ciastkiem. Zostawić na chwilę do zastygnięcia.