Mięciutkie pierniczki w czekoladzie

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Pierniczki, które od upieczenia poprzez kolejne dni są cały czas mięciutkie i nie muszą kruszeć. Polane czekoladą będą idealnym prezentem.
Obejrzane: 860
Porcje: 80
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 35 dkg płynnego miodu
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0.33 łyżeczki imbiru
  • 1.5 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 30 dkg czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek oleju

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przepis dostałam od koleżanki.Po spróbowaniu tych pierniczków nie będę robić żadnych innych.Te są na prawdę idealne i cały czas są mięciutkie. Mikserem utrzeć masło z miodem,cukrem .Wbić jajka .Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodawać stopniowo i cały czas miksować końcówkami spiralnymi miksera.Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia rwać po kawałku ciasta.Stolnicę podsypywać mąką i wałkować dość grube placki (minimum ok.0,5 cm).Foremkami wykrawać pierniczki i luźno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Ciastka w trakcie pieczenia urosną. Pieczemy je przez ok.8 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Wyjąć z piekarnika i chwilę pozostawić na blasze, po czym przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.Otrzymamy ok.80-100 pierniczków, w zależności od wielkości foremek.

Krok 3

Do czasu spożycia przechowywać zamknięte w pojemniku lub słoju.Ozdabiać najlepiej dzień lub kilka godzin przed podaniem, żeby czekolada ich nie posklejała.

Krok 4

Na polewę w małym garnuszku włożyć pokruszone czekolady i wlać olej.Wstawić do większego garnka z gorącą wodą i na małym ogniu podgrzewać,aż czekolada się stopi i połączy z olejem.Polewać pierniczki z wierzchu lub zanurzać całe w czekoladzie.

Krok 5

Dekorować dowolnie.Ja pierniki w kształcie choinek dekorowałam kolorowymi kandyzowanymi skórkami i owocami, tak by stworzyć imitację bombek.Dachy domków,drzwi i okna posypywałam wiórkami kokosowymi na kształt śniegu.Kwiatki obsypywałam dookoła kolorową okrągłą posypką. Dzwoneczki natomiast ozdobiłam krokantem orzechowym i kolorową posypką. Schłodziłam pierniki w lodówce, zapakowałam w grubą folię wraz z innym ciasteczkami (kruchymi czekoladowymi spiralkami i kruchymi ciasteczkami) i ozdobiłam kolorowymi wstążkami,ręcznie zrobionym karnecikiem i gwiazdką ze słomy. Takie świąteczne prezenciki córka sprzedawała na corocznym jarmarku adwentowym wraz ze swoją klasą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×