Pierniczki Lebkuchen
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 85 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml miodu
- 85 g masła
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
Krok 2
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).
Krok 3
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).
Krok 4
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną).
Krok 5
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Przenieść je na kratkę do wystudzenia.