Piernikowe choineczki

Dodany przez: kasiaszwec.ks@gmail.com (więcej moich przepisów)

Piernikowe choineczki zapakowane w celofan i zawiązane czerwoną kokardką są wspaniałym świątecznym podarunkiem. Gwarantuję, że robią wrażenie. Pracę dzielę na dwa dni, jednego dnia piekę pierniczki, drugiego robię choinki. Do wykonania choinek niezbędne będą foremki, u mnie gwiazdki (mogą być kwiatki lub koła) w czterech wielkościach.
Obejrzane: 629
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Pierniczki

  • 5 szklanek mąki
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szt jajka
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 soli
  • 4 łyżki przyprawy korzennej

Lukier

  • 4 szt białka - zimne z lodówki lepiej się ubijają
  • 4.5 szklanki cukru pudru
  • 1 soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę piernikową, sól i sodę, wymieszać.

Krok 2

W drugiej misie utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać miód i porządnie zmiksować, dodać jajo. Dodawać powoli łyżką suche składniki, miksować do otrzymania gładkiej masy.
Uformować kulę (nie jest lekko :) można dodać mąki) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc lub na ok 4-5 godzin.

Krok 3

Ze schłodzonej masy piernikowej odrywać po kawałku (resztę trzymać w lodówce) i wałkować na grubość 3-4 mm, podsypując koniecznie mąką.
Najlepiej zacząć od największych gwiazdek, które piec w temperaturze 200 stopni około 8 minut, średnie około 6 minut, najmniejsze 4-5 minut. Od razu wyjmować z pieca, wystudzić.

Krok 4

Przygotować lukier:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem dodawać łyżka po łyżce cukier puder do otrzymania gęstego lukru.

Krok 5

Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego kładziemy lukier i dociskamy kolejnym pierniczkiem (po dwa z każdego rozmiaru). Lukru dawać tyle aby trochę wyciekało. Na samej górze formuję lukrowaną śnieżną czapę. Można ozdobić cukrowymi ozdobami. Zostawić do wyschnięcia lukru. Posypać cukrem puder (przez sitko) aby wyglądały jak oprószone śniegiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×