Piernikowe choineczki
Składniki
Pierniczki
- 5 szklanek mąki
- 0.75 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szt jajka
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 soli
- 4 łyżki przyprawy korzennej
Lukier
- 4 szt białka - zimne z lodówki lepiej się ubijają
- 4.5 szklanki cukru pudru
- 1 soli
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę piernikową, sól i sodę, wymieszać.
Krok 2
W drugiej misie utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać miód i porządnie zmiksować, dodać jajo. Dodawać powoli łyżką suche składniki, miksować do otrzymania gładkiej masy.
Uformować kulę (nie jest lekko :) można dodać mąki) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc lub na ok 4-5 godzin.
Krok 3
Ze schłodzonej masy piernikowej odrywać po kawałku (resztę trzymać w lodówce) i wałkować na grubość 3-4 mm, podsypując koniecznie mąką.
Najlepiej zacząć od największych gwiazdek, które piec w temperaturze 200 stopni około 8 minut, średnie około 6 minut, najmniejsze 4-5 minut. Od razu wyjmować z pieca, wystudzić.
Krok 4
Przygotować lukier:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem dodawać łyżka po łyżce cukier puder do otrzymania gęstego lukru.
Krok 5
Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego kładziemy lukier i dociskamy kolejnym pierniczkiem (po dwa z każdego rozmiaru). Lukru dawać tyle aby trochę wyciekało. Na samej górze formuję lukrowaną śnieżną czapę. Można ozdobić cukrowymi ozdobami. Zostawić do wyschnięcia lukru. Posypać cukrem puder (przez sitko) aby wyglądały jak oprószone śniegiem.