babeczki ponczowe
Składniki
ciasto
- 125 g mąki
- 7 g cukru
- 7 g drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1 szt soli
- 50 g roztopionego masła
- 1 szt jajko
syrop
- 100 g cukru
- 300 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżek rumu
Przygotowanie:
Krok 1
Silikonową foremkę do babeczek natłuścić masłem. Mleko umieścić w rondelku i lekko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże i dobrze wymieszać. Rondel przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Mąkę przesiać do dyszy robota, dodać sól, cukier oraz roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać hakiem 5 minut. Dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, a nawet rzadkie. Całość przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i nakładać do otworów w foremce do 1/2 wysokości. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Wyrośnięte babeczki piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut do przestudzenia. Wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Cukier umieścić w rondlu, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać rum i dobrze wymieszać. Wystudzone babeczki moczyć w rondlu z syropem przez ok. 10-15 sekund obracając z każdej strony. Układać na kratce aby obciekły. Podawać schłodzone z bitą śmietaną (200 g kremówki 36% + kilka łyżek cukru pudru).