Muffiny piernikowe z niespodzianką
Składniki
- 300 g mąki tortowej
- 250 g miodu akacjowego
- 120 g masła
- 2 jaja
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szklanka dżemu
- lukier/czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Miód i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca - niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami).
Krok 2
Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na czekanie).
Krok 3
Przesianą mąkę łączymy z przyprawami i sodą, a następnie dodajemy do niej jaja i mieszankę masła oraz miodu. Miksujemy intensywnie kilka minut, a później przekładamy połowę masy do papilotek, wypełniając je do 1/3 wysokości (starałam się kłaść mniej więcej 2/3 łyżki na papilotkę). Na tym podkładzie ląduje dżem, który następnie przykrywamy resztą ciasta.
Krok 4
Pieczemy muffiny przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (swoją drogą, ciekawe, kto wymyślił tę metodę z patyczkiem i użył jej jako pierwszy...). :-) Zdobimy wedle uznania, choć przyznaję, że mnie muffiny smakują również w wersji bez zdobień. ;-)
Smacznego!