Rurki z kremem
Składniki
ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g kwaśnej śmietany (np. 18%)
krem
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto zagnieść szybko, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na bardzo cienko (ok. 1 mm grubości). Wycinać długie paski o szerokości nie więcej niż 1 cm.
Krok 2
Foremki do rurek posmarować cienko masłem. Paski ciasta zawijać na foremkach zaczynając od węższej strony metalowej rurki do dołu. Nawinięte ciasto obsypać dookoła cukrem.
Krok 3
Surowe ciastka ustawić pionowo na blaszce i umieścić w piekarniku. Piec w 200ºC przez ok. 20 minut do lekko złotego koloru (ja piekłem ok. 40 minut). Zdejmować z foremek jeszcze ciepłe.
Krok 4
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Przy pomocy szprycy nadziewać rurki kremem.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/rurki-z-kremem.html#more