Świąteczne muffinki
Składniki
- 37 dkg jogurtu naturalnego bez cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 225 ml oleju
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1\2 szklanek krojonych ananasów
- 1 opakowanie lukru
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszać jogurt naturalny,jajka,cukier ,sól i olej.Utrzeć.Dodać drobno pokrojonego ananasa i żurawinę,wymieszać.
Krok 2
Wsypywać powoli mąkę i połączyć całość. Form na muffinki wyłożyć papilotkami (w świąteczne motywy) i nakładać do każdej do 2/3 wysokości ciasto. Wstawić blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec 25 minut.
Krok 3
Chwilkę przestudzić po upieczeniu,ostrożnie wyjąć i włożyć kolejną partię do pieczenia. Gdy ostatnia partia nie zapełni całej formy w puste zagłębienia wlać po troszku wody.Z tej porcji otrzymałam 27 sztuk.
Krok 4
Muffinki ozdobić lukrem z soku z cytryny,cukru pudru i gorącej wody i posypać np. kandyzowaną skórką z cytryny,przypominającą kryształki lodu. Muffinki możemy zapakować w ozdobne świąteczne pudełko i dać w prezencie tak dzieciom jak i dorosłym. A smakują na prawdę pysznie.