Babeczki z kremem jeżynowym
Składniki
Ciasto na babczki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 szt jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem
- 250 g masła
- 120 g świeżych jezyn
- 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Do usztywnianych papilotek nałożyć ciasto (wychodzi 12 dużych babeczek). Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Krok 2
Krem jeżynowy: Owoce zmiksować i przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. Masło zmiksować z cukrem puder na puszystą gładką masę. Dodać puree z jeżyn. Miksować aż składniki się połączą (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową inaczej krem się zważy). Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i chwilę schłodzić. Następnie ozdobić babeczki.