Oponki red velvet z białą czekoladą
Składniki
ciasto
- 1 szt jajko
- 60 ml oleju
- 190 g mąki
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 130 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- czerwony barwnik
polewa
- 80 g kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- wiórki z białej czekolady (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i odstawić. W większej misce połączyć jajko, jogurt naturalny, olej, ekstrakt waniliowy oraz barwnik. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać łyżką do połączenia (nie za długo). Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o dużym, okrągłym otworze i wyciskać do natłuszczonej formy na donaty. Pączki piec w 180°C przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. W tym czasie przygotować polewę.
Krok 2
Kremówkę podgrzać w rondlu. Kiedy będzie gorąca dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. W otrzymanej polewie maczać pączki i dekorować wiórkami z białej czekolady (instrukcja pod linkiem, na dole).