Waslotka
Składniki
- 8 kromek pieczywa Wasa
- 50 g pokruszonego pieczywa Wasa
- 40 g masła
- cukier różany
- sok z cytryny
- 2 jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
Krok 1
Ilość jabłek uzależniona jest od ich wielkości. Najlepsze są odmiany typowo szarlotkowe. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Pieczywo układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to układamy pokrojone jabłka i posypujemy je cukrem różanym. Można posypać cynamonem i cukrem (do wyboru: demerara, muscovado lub białym).
Pokruszone, np. w blenderze pieczywo Wasa łączmy z roztopionym masłem i łyżką cukru użytego do posypania jabłek. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 -20 minut do lekkiego przypieczenia jabłek.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.