Bananowe cake pops
Składniki
ciasteczka
- 370 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 80 ml nektaru bananowego
- 1 szt dojrzały banan
do ozdoby
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 1 szt jadalny pisak w żółtym kolorze
- 1 łyżka żółty maczek cukrowy
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i rozgniecionego banana, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy nektar bananowy.
Krok 2
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej półksiężyce.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.
Krok 3
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Krok 4
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i smarujemy kuleczki.
Obtaczamy je w maczku cukierniczym lub malujemy jadalnym pisakiem.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)