Piaskowe ciasteczka bezglutenowe z różą
Składniki
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- szczypta soli
- 0.25 laski wanilii (same ziarenka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada gęsta różana ( u mnie pyszny gotowiec Łowicza)
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
Masło stopić, ochłodzić. Do masła dodać cukier, sól, wanilię.
Wszystko utrzeć na puszystą, kremową masę ( to trwa chwilę, początkowo masa jest płynna). Wymieszać z mąką i proszkiem. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Formować kule wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia.
Krok 2
Lekko spłaszczamy kule robiąc wgłębienie na środku. Nakładamy po pół łyżeczki marmolady. Żółtko roztrzepać ze śmietanką i smarować ciasteczka.
Piec 10-15 minut w 175 stopniach na delikatny złoty kolor.
Gotowe ciasteczka przestudzić na blasze, dopiero zdjąć.
Najlepiej smakują pierwszego dnia po upieczeniu.