Ciasteczka wiosenne kwiaty
Składniki
- 250 g masła
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka semoliny
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0.5 szklanki cukru
- 2-3 łyżek soku jabłkowego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajka i zmiksować. Do masy maślanej dodać sok jabłkowy, mąkę pszenną, semolinę,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kardamon i zmiksować na gładką masę. Ciasto uformować w kulę - jest bardzo plastyczna! Rozwałkować, wyciąć foremką dwie wielkości kwiatka które nalepić na siebie. Na środek wcisnąć po jednym groszku, udekorować migdałami i piec w temperaturze 175°C przez 12 minut lub do zrumienienia. Ostudzić na kratce, oprószyć pudrem.
Krok 2
dodatkowo: płatki migdałów i groszki które można wcisnąć przed pieczeniem- nie topią się :)