Wołowina na humusie
Składniki
Aromatyczna wołowina:
- 500 g mielonej wołowiny
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cuminu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Pikantny humus
- 1 puszka ciecierzycy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0.25 łyżeczki cuminu
- 0.25 łyżeczki pieprzu cayenne
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- listki mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Aromatyczna wołowina:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy dodajemy liście laurowe i cumin. Przesmażamy, aż zacznie unosić się ich zapach. Do przesmażonych ziół dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku. Całość smażymy 5 minut. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso i smażymy kolejne 15 minut. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Humus:
Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, tak aby cebula zmiękła. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Do blendera przekładamy odsączoną ciecierzycę, cebulę, obrany czosnek i oliwę i blendujemy wszystko na gładką pastę. Dodajemy pastę sezamową, sok z połowy cytryny i przyprawy i blendujemy wszystko raz jeszcze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na talerz nakładamy porcję humusu. Na środku kładziemy porcję aromatycznej wołowiny. Całość dekorujemy listkami mięty i oprószamy odrobiną słodkiej papryki. Serwujemy z pieczywem chrupkim WASA.