Makaron z czerwonym pesto, krewetkami i rukolą
Składniki
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- 1 opakowanie czerwonego pesto
- 20 większych krewetek, najlepiej nie gotowanych
- 0.5 opakowania rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
- starty parmezan do posypania
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Czerwone pesto przekładamy do miseczki, mieszamy z oliwą z oliwek oraz dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku. Jesli bardzo lubisz czosnek możesz dodać go więcej, pamiętaj! czosnek dodajemy także do krewetek.
Krok 2
Na patelnię z małym ogniem wrzucamy masło i dwa (średniej wielkości) posiekane ząbki czosnku. Jeśli czosnku nie siekasz tylko wyciskasz też jest dobrze. Uważaj na czosnek łatwo go przypalić i będzie gorzki. Do podsmażonego czosnku dodajemy krewetki, smażymy je ok 6-8 minut, jeśli były surowe powinny zmienić kolor na czerwony i zmniejszyć swoją wielkość. Jeśli były wcześniej gotowane smażymy je ok 4 min.
Krok 3
Ugotowany wg. przepisu makaron, odcedzamy i przekładamy go do garnka/misy, dodajemy mieszanke z czerwonego pesto, usmażone krewetki i mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na końcu wrzucamy przygotowaną rukolę, mieszmy i przekładamy do naczynia w którym bedziemy podawać. Rukola bardzo szybko więdnie od wysokiej temperatury więc podajemy jak najszybciej. Nalożony na talerze makaron posypujemy startym parmezanem. Gotowe :)