Schab rajców
Składniki
- 2.5 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 0.5 puszki groszku
- 3 ząbki czosnku
- 1 białko surowe
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 0.5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki soli czosnkowej
- szczypta pieprzu kolorowego
Przygotowanie:
Krok 1
Schab umyć, natrzeć 2 ząbkami czosnku i solą, oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnie naciąć schab wzdłuż ostrym nożem tworząc dziurkę. Białko ubić, wymieszać z groszkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gałką. Nałożyć do nacięcia mięsa, wcisnąć oskubane całe jajka. Koniec zaszyć nitką. Na sam koniec schab obsypać tymiankiem i kminkiem. Ułożyć plastry cebuli.
Krok 2
Na dno brytfanki wlać olej, ułożyć mięso, polać je odrobiną oleju, przykryć i piec ok. godz w temp. 180 st. Następnie odkryć mięso, polać wytworzonym sosem i piec jeszcze ok. godz.