Nogi gęsie w kadarce
Składniki
- 2 gęsie nogi
- gałązka rozmarynu
- sól
- 750 ml kadarki
Przygotowanie:
Krok 1
Nogi gęsie lekko rozmrozić, oczyścić, położyć na zimnej patelni i smażyć powoli na małym ogniu, aż się zrumienią. Gdy będziemy smażyć lekko zmrożone, tłuszcz będzie się pięknie wytapiał, skórka się ładnie zrumieni a mięso nie będzie przegotowane.
Krok 2
Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem. Wlać wino. Dodać rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu. Gotować, aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści. Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać. Podałam nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażałam je oczywiście na tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia nóg.