Pierogi z makiem
Składniki
Ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- jajko
- woda
- sól
Nadzienie i sos:
- 20 dkg maku
- 1 szklanka mleka
- 1.5 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
- jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu - cały czas mieszając, ponieważ ma tendencję do przypalania. Po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić zmielony mak. Dodać cukier, skórkę pomarańczową oraz zmielone orzechy chwilę przesmażyć. Wystudzić masę. Wbić jajko i dodać miód. Wymieszać.
Krok 2
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Wbić jajko - wlewać stopniowo tyle ciepłej wody, aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego. Dobrze zagnieść. Odłożyć na 5 minut, aby „odpoczęło”. Następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka. Nakładać po małej łyżeczce makowego farszu. Zlepiać brzegi formując ozdobne falbanki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
Krok 3
Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok - ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku. Wlać sok z pomarańczy i gotować, aż do momentu zredukowania się - sos lekko zgęstnieje. Pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej (bez białej błonki). Gotować jedną minutę. Odstawić na chwilę i polać gorące pierożki na talerzach. Posypać odrobiną suchego maku i podawać. Życzę smacznego!