Bezglutenowe zielone naleśniki nie tylko dla fanów Shreka ;)
Składniki
Naleśniki szpinakowe:
- 0.75 szklanki mąki gryczanej (z gryki niepalonej)
- 2 małe jajka
- 1 szklanka mleka zwierzęcego lub roslinnego
- 0.5 szklanki wody
- duża garsć świeżego szpinaku
- malutka garstka listków bazylii lub tajskiej bazylii (kilka-kilkanaście listków)
- łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżka masla klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia
Farsz z sera feta
- 1 opakowanie sera Feta (150g)
- 1 kubek gęstego jogurtu (najlepiej owczego lub typu greckiego) (250g)
- szczypta pieprzu
- 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 nieduże jabłko
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- mała szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie naleśników:
1. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy, aż masa stanie się gładka i o jednolitym kolorze. Alternatywnie umieszczamy wszystkie składniki w wysokim naczyniu i blendujemy z pomocą ręcznego blendera. Odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do naleśników.
2. Rozgrzewamy nieco tłuszczu na dużej patelni. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlewamy porcję ciasta naleśnikowego (1 małą chochelkę lub 1/3 szklanki) i smażymy do czasu, gdy nalesnik daje się łatwo przewrócić na drugą stronę i ładnie się zrumieni. Powtarzamy z drugą stroną naleśnika.
Po upieczeniu pierwszego naleśnika nie trzeba już dodawać tłuszczu na patelnię.
Upieczone naleśniki podajemy z wybranym farszem (lub oboma).
Krok 2
Przygotowanie farszu z sera Feta:
Ser Feta rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i doprawiamy solą, dokładnie mieszamy. Jeśli zależy nam na uzyskaniu jednolitej, gładkiej masy, najlepiej zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera.
Krok 3
Przygotowanie nadzienia z ciecierzycy "sałatka hummusowa na złotą polską jesień":
Odcedzamy ciecierzycę z puszki, dodajemy do niej pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, starte na dużych oczkach jabłko, sól, pieprz i opcjonalnie cynamon. Dokładnie mieszamy.
Alternatywnie można zmiksować wszystkie składniki oprócz jabłka na jednolitą masę i na koniec wymieszać z jabłkiem.