Lazagne szpinakowa z białym serem
Składniki
- 1 opakowanie makaronu lazagne
- 600 g szpinaku mrożonego
- 500 g białego sera
- 150 g ostrego sera żółtego
- 50 g śmietany 12%
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny i sól
- Sos pomidorowy:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Szpinak rozmrażamy. Dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.
Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy szpinak i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i ser biały. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko razem około 5 minut. Pamiętajcie, że farsz musi być dobrze doprawiony.
Sos pomidorowy
Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim cztery płaty makaronu lasagne). Układamy płaty makaronu, nakładamy część farszu i przykrywamy makaronem. Tak postępujemy do wykorzystania farszu i makaronu. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 45 minut.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/lazagne-szpinakowa-z-bialym-serem/