Risotto z dynią, soczewicą i porem
Składniki
- 1.5 szklanki ryżu do risotto
- 400 g dyni obranej
- 0.5 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy
- 1 L bulionu warzywnego
- 2 szt pory ,tylko biała część
- curry, sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać.