Tikka masala
Składniki
- Marynata
- 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 świeże papryczki chili
- 7½ cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki garam masala
- oliwa
- Sos :
- 500 ml wody
- 2 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 110 ml śmietany kremówki
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka masła ghee
- 1 łyżka garam masala
- mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
- garść świeżej kolendry
- 1 limonka
- sól morska
- Dodatkowo:
- 1 limonka
Przygotowanie:
Krok 1
Marynata
Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.
Sos
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tikka-masala/