Tikka masala

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jesteśmy w Anglii - kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.
Obejrzane: 535
Porcje: 5
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Marynata
  • 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 7½ cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki garam masala
  • oliwa
  • Sos :
  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 110 ml śmietany kremówki
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka garam masala
  • mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • sól morska
  • Dodatkowo:
  • 1 limonka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Marynata

Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.

Sos

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tikka-masala/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×