Burak liściowy w śmietanowym sosie curry
Składniki
- 2 pęczki buraka liściowego mangold
- 1 opakowanie śmietany 18% lub śmietanki orkiszowej
- 3 łyżeczki curry
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 1 łyżeczka soli i pieprzu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy buraka i kroimy na paski. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Podpiekamy czosnek chwilkę, żeby się nie przypalił i dodajemy buraka. Całość solimy.
Proponuję trzymać buraka na patelni nie dłużej niż 5 minut, żeby pozostał jędrny.
Krok 2
W międzyczasie do miseczki wylewamy śmietanę i mieszamy z curry. Następnie dodajemy do podsmażonego buraka śmietanę z curry. gotowe!! podawać z ryżem lub makaronem