Comber jagnięcy w winno-miodowym sosie
Składniki
- 8 kotletów z kością z combra jagnięcego
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 2 czerwone cebule
- 8 ząbków czosnku
- rozmaryn suszony
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżka miodu jasnego
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i rozmarynem. Rozgniatamy przez praskę 3 ząbki czosnku i wcieramy w mięso. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z łyżką oleju i na rozgrzanym tłuszczu układamy nasze kotlety z combra jagnięcego. Smażymy bez przykrycia z obu stron do mocnego zarumienienia.
Krok 2
Kotlety zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnie wrzucamy czerwoną cebulę obraną i pokrojoną w ósemki i obranych pięć ząbków czosnku w całości. Lekko przesmażamy całość i dodajemy pół łyżeczki soli, 1 łyżkę rozmarynu, cytrynę, sos sojowy, miód, zielony pieprz i czerwone wino. Gotujemy chwilę, a gdy połączą się już wszystkie składniki dodajemy z powrotem nasze jagnięce kotlety z combra. Dusimy je w sosie pod przykryciem 15-20 minut na małym ogniu/ mocy.
Krok 3
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 15 minut.
Danie z klasą o niesamowitym smaku i aromacie.