Żytnie pierożki z łososiem
Składniki
Ciasto
- 120 g mąki żytniej razowej
- 165 g mąki pszennej
- 1 szt jajko
- 125 ml ciepłej wody
- do smaku sól i pieprz
Nadzienie
- 125 g serka Philadelphia
- 150 g wędzonego łososia
- 1 szt żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę pszenną i żytnią mieszamy z jajkiem i ciepłą wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na kwadrans.
Krok 2
Przygotowujemy farsz. Drobno pokrojonego łososia mieszamy z serkiem, żółtkiem i posiekaną pietruszką. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką o średnicy 8 cm wycinamy kółka, na środek nakładamy odrobinę farszu i dokładnie sklejamy.
Krok 4
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Dodajemy kroplę oliwy z oliwek. Wrzucamy pierożki. Kiedy wypłyną na powierzchnię - gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Delikatnie odcedzamy.
Krok 5
Podajemy gorące. Najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i podduszonego na maśle szpinaku.
Krok 6
Bon apetit! :)